måndag 2 juli 2012

Lamm och Butifarrakorvar - första försöket

För dig som vill prova att göra korv. Ikväll var det dags att ge mig på korvtrenden och se vad det innebär. I kort; roligt, slabbigt med massa disk överallt. Men det roliga vann över disken. Efter att ha läst en artikel i Coop - Mer Smak nr5 2012 fick jag mer smak på att göra korv helt sonika. Johan Åkerberg, korvmakare med sju kokböcker på meritlistan visade hur med justa korvrecept. Han har kommit ut med en helt ny bok som heter Gör Korv! korta, långa, råa, starka som för övrigt rent formmässigt är en fröjd för ögat.
Det blev två olika korvar. En med lamm och en på gris. Jag använde lammstek och picnicbog samt späck(det behövs för smak och saftighet). Plus en massa kryddor och örter så klart.

Några bra korvstoppartips:
1. Skölj igenom fjälstret under vattenkranenkranen som en vatten slang.
2. Knyt första knuten först efter du har stoppat i och kört ut en smeten fram till hornet. Det pressas ut massa luft annars i fjälstret och du får en lång oönskad luftkorv.
3. Se till så att korvhornsspetsen alltid är i smeten och håll inte emot för mycket utan go with the flow.
4. Lämna typ 10 cm fjälster i slutet som skall gå till knuten samt 3-4 cm ofyllt fjälster, om det inte finns lite tomt fjälster i nån ände så spricker korven när du tvistar runt den.
5. Va helst två om det går, en som sköter fjälstret och en som fyller på med korvsmet. Det är roligare också!

Jag körde med min gamla Elektrolux Assistent med korvstoppartillsatsen. Funkar kanon!

Läs eller ladda ner Coop Mer Smak nr5 här!

Lycka till med stoppandet.

Lammkorvar på eftertorkning innan kylning. Ta ett brödgaller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar