fredag 11 mars 2011
Hemgjord pizza - a peace of cake
Att göra en egen pizza är inte alls svårt. Bara man har ett bra recept på pizzadeg och det har jag. Det här receptet har jag skrivit in i min receptbok och kommer förmodligen hänga med mig för evigt. Den här pizzan är med mozzarella, prociutto och färsk ruccola.
Ingredienser:
25 gr jäst
240 gr vatten
195 gr Durumvete
170 gr Vetemjöl special
5 gr salt
40 gr olivolja
2 st mozzarella
Tomatsås (enligt nedan)
1/2 påse ruccola
5-6 cocktailtomater
100-150 gr prociutto
Gör så här:
Släng in en baksten i mitten av ugnen och värm upp till 275°
1. Lös upp jästen i kallt vatten i en degbunke.
2. Häll i resten av ingredienserna utom salt
3. Kör i assistent ca 4 min
4. Häll i saltet o kör ytterligare 1 min
5. Lägg på en handduk och låt vila i ca 45-60min tills degen känns som en paff ballong.
6. Tryck ut den jästa degen på en plåt med bakplåtspapper med ringlad olivolja. Var noga med att göra små kanter runt om så såsen inte rinner över.
7. Fördela tomatsås över hela degen. Smula över mozzarella
8. Halvera tomater och sprid ut över pizzan.
9. Dra över bakplåtspappret på bakstenen och grädda i ca 8 minuter
10. Dra ut pizzan mha av bakpappret på plåten.
11. Lägg ut prociutto och sprid ut ruccolan över den nygräddae pizzan, låt vila i några minuter.
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk passerade tomater
1 msk hackad oregano
salt/nymald svartpeppar
lite socker
Färs vitlök i oljan utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré och rör om i 1 min.
Tillsätt tomater och oregano. Strö över lite socker.
Låt puttra på svag värme utan lock 15-20 min tills såsen tjocknat.
Buon apetit!
P.s Det fungerar att göra pizzan utan baksten men stenen gör pizzan frasigare och mer crisp eftersom den ger mycket mer värme underifrån än en plåt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar