Jag passade på att köpa en mässbox nu på Passion för mat-mässan i Göteborg i helgen. Allt ser så sjukt fräscht ut så man undrar verkligen hur det kan få den här rosaröda färgen i butiken. Nu vet jag i för sig att just det beror på att man blåser in syre i förpackningen vilket som bieffekt får nötfärsen att se helt rosa ut. Det är alltså inte normalt vilket många bör tro i det här landet och det är synd att det är så få matbutiker som inte tar ett grepp om den allmänna kunskapen om kött direkt i butiken.
Förutom Gröna gårdars vision om kor från utvalda gårdar som äter rätt saker och blir bra behandlade är metoden rätt enkel. De till tjugotalet uppfödare som är kopplade till gröna gårdar måste strikt följa Kravs regler och dessutom Gröna gårdars krav på att bara äta naturligt, alltså inget kraftfoder. Det som är lurigt här är att det finns Krav-märkt kraftfoder också vilket egentligen bara är en ulv i fårakläder. Det som gör att köttet smakar så bra beror nämligen till stor del på kosten.
När kon inte äter kraftfoder utan bara gräs, örter, maskrosor etc. så växer djuret långsammare och köttet blir mer marmorerat och smakar naturligtvis mycket bättre.
Jag skulle rekommendera alla som äter kött att beställa en box från deras webbsida bara för att testa. Så mycket dyrare är det faktiskt inte med ett snittpris på 145 kr/kg, en 10 kg låda kostar 1 450 kr är det långt under kilopriset i handeln. 20 kg lådan är ännu billligare men där blir snarare största problemet att få plats med allt. Pratade en del med Johan Stegard(ansv. för nöttillförseln på Gröna gårdar) på mässan som var mycket kunnig och dessutom väldigt trevlig. Så trevlig så att han gav mig tom. kredit på lådan för de tog inte kort. Sånt gillar vi!
Gå in på www.gronagardar.se för mer information om uppfödning och filosofi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar