söndag 20 mars 2011
Vad är transfett och vilket fett skall man ha?
Vi har i veckan lärt oss att transfetter nu är förbjudna. Så vad är då transfett? Jag kände att jag behövde läsa på här och började söka runt och hamnade till slut på livsmedleverkets webb. Transfett bildas när man tar omättat(bra fett) fett och härdar det så det blir fast mättat(dåligt fett) fett och avslutar processen på vägen. Då har det omättade fettet blivit transfett.
Det som är så dåligt med transfettet är att det höjer det onda kolesterolet och sänker samtidigt det goda.
Transfetter finns naturligt i liten mängd i mjölk och kött hos idisslare. Annars i feta bageriprodukter, viss snabbmat och godis. Det "roliga" eller typiska med detta är att det finns inget krav enligt lag på tillverkaren att skriva ut om det finns härdat eller delvis härdat fett i produkten så egentligen vet jag fortfarande inte om jag äter det eller inte om inte det väljs att skriva ut. Om det står "fullt härdat" så är det dock inga transfetter i.
Så vad skall man välja för fett då? Jag om man skall tro på Livsmedlesverkets rekommendation så "hellre mjuka än hårda". Rapsolja är t.ex mycket bra. Jag har alltid hört att vanligt smör är bra men allt som heter nåt med margarin skall man undvika men när jag fortsätter att läsa på Livsmedelverkets webbplats om de olika fetterna så är det egentligen margarinet och då helst flytande som är det bra fettet? Jag hittade två diagram som beskriver detta ganska tydligt. Jag har dock fortfarande en viss skeptism till margarinet, kan det t.ex vara ekologiskt som mitt smör?
Så vad innehåller margarin som inte smör har som vad jag har hört är "så dåligt"? Jag läser vidare och upptäcker att tillverkningsmetoderna skiljer sig väldigt mycket och det är här som det börjar bli intressant. På Livsmedelsverkets sida om tillverkning av fetter står det att "Smör görs av grädde som syras och kärnas. Oftast tillsätts salt vid tillverkningen. Smör innehåller 80 procent smörfett."
På margarin blir det mer komplicerat, för att framställa det så måste man rena de fettråvaror som används för att skapa margarinet och det är denna reningsprocessen som får det hela att vända sig i matkorgen. I reningsprocessen behandlar man råvaran med fosforsyra, som sedan måste neutraliseras med lut för att senare blekas med blekjord för att få bort färgämnen, tungmetaller, luktämnen, lösningsmedel och ev. bekämpningsmedel. URK! Jag tror jag står fast vid mitt ekologiska smör, rapsolja och olivolja ett tag till
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
enligt tex. Fredrik Paulún så är det helst smör man ska ta , och absolut undvika margarin för att det är i margarin det finns de dåliga transfetterna.
SvaraRadera