måndag 4 april 2011
Sauterad potatis - gott och lätt
Ibland när jag inte vet eller lyckas lista ut vad jag vill ha till oavsett om det är nån god kyckling eller köttbit som skall stekas på så funkar alltid detta recpet på sauterad potatis. Jag har gjort det flera gånger och det är busenklet och går att variera med olika örter.
Man behöver:
Ett gäng potatisar av fin sort med tunt skal typ delikatesspotatis, medelstorlek
Olivolja och en klick smör för stekning
Chiliflakes
Salt och svartpeppar
Vitlöksklyfta
Timjan eller rosmarin
Gör så här:
Borsta potatisen fint men skala den inte. Dela potatisen i halvor och förkoka i saltat vatten i 5-6 min. Slå över potatisen i ett durkslag och häll över några skvättar olivolja, en nypa chiliflakes samt dra några varv med pepparkvarnen. Tossa runt det ett par gånger så allt blandas men va försiktig så att inte potatisen går sönder eller blir ful. Hetta upp en panna med olja. Lägg potatisarna med den skurna halvan nedåt i pannan och stek på medelhög värme. När det börjar bli bruna och fina så vänd på dem. Pressa över vitlöken och tillsätt en klick smör. Ös några gånger med det smälta smöret. Släng i en kvist rosmarin eller timjan eller önskad krydda som passar till det du skall äta. Låt dem gå klart lika länge till och skaka på pannan ibland. Good luck and good food.
söndag 27 mars 2011
Tacka inte för fåret! Varning för gammalt lamm.
När du skall köpa dig en fin bit lamm, vad det än är för bit; Fråga alltid hur gammalt lammet är. Om det är mer än ett år, va tveksam. Det här va jag med om förra lördagen.
Va och köpte mig en fin bit lammracks igår hos slaktaren som jag tänkte skulle göra lite god lördagsmiddag med vin och lite ugnsrostade morötter m.m. Gjorde tom en liten förrättssoppa.
Det visade sig först när allt var klart när jag skulle skära upp att benet hade växt ihop så jag fick liksom inte loss racken från varandra utan att bända ganska hårt plus att köttet hade verkligen passerat lammstadiet för länge sen och va som en tuggig massa med massa senor och ben. Det blev inte alls gott och hela måltiden säckade totalt ihop och slutade i ett slags matantiklimax. Jag är väldigt glad att det bara var jag o sambon och att vi inte hade gäster. Ush! Nästa gång kommer jag fråga väldigt noga hur gammalt lammet är alltså max 1 år, om det nu är lamm och inte nåt gammalt får då. Mitt tips är att om inte han bakom disken vet så köp inte! Det är väldigt stor skillnad på smak och konsistens.
söndag 20 mars 2011
Vad är transfett och vilket fett skall man ha?
Vi har i veckan lärt oss att transfetter nu är förbjudna. Så vad är då transfett? Jag kände att jag behövde läsa på här och började söka runt och hamnade till slut på livsmedleverkets webb. Transfett bildas när man tar omättat(bra fett) fett och härdar det så det blir fast mättat(dåligt fett) fett och avslutar processen på vägen. Då har det omättade fettet blivit transfett.
Det som är så dåligt med transfettet är att det höjer det onda kolesterolet och sänker samtidigt det goda.
Transfetter finns naturligt i liten mängd i mjölk och kött hos idisslare. Annars i feta bageriprodukter, viss snabbmat och godis. Det "roliga" eller typiska med detta är att det finns inget krav enligt lag på tillverkaren att skriva ut om det finns härdat eller delvis härdat fett i produkten så egentligen vet jag fortfarande inte om jag äter det eller inte om inte det väljs att skriva ut. Om det står "fullt härdat" så är det dock inga transfetter i.
Så vad skall man välja för fett då? Jag om man skall tro på Livsmedlesverkets rekommendation så "hellre mjuka än hårda". Rapsolja är t.ex mycket bra. Jag har alltid hört att vanligt smör är bra men allt som heter nåt med margarin skall man undvika men när jag fortsätter att läsa på Livsmedelverkets webbplats om de olika fetterna så är det egentligen margarinet och då helst flytande som är det bra fettet? Jag hittade två diagram som beskriver detta ganska tydligt. Jag har dock fortfarande en viss skeptism till margarinet, kan det t.ex vara ekologiskt som mitt smör?
Så vad innehåller margarin som inte smör har som vad jag har hört är "så dåligt"? Jag läser vidare och upptäcker att tillverkningsmetoderna skiljer sig väldigt mycket och det är här som det börjar bli intressant. På Livsmedelsverkets sida om tillverkning av fetter står det att "Smör görs av grädde som syras och kärnas. Oftast tillsätts salt vid tillverkningen. Smör innehåller 80 procent smörfett."
På margarin blir det mer komplicerat, för att framställa det så måste man rena de fettråvaror som används för att skapa margarinet och det är denna reningsprocessen som får det hela att vända sig i matkorgen. I reningsprocessen behandlar man råvaran med fosforsyra, som sedan måste neutraliseras med lut för att senare blekas med blekjord för att få bort färgämnen, tungmetaller, luktämnen, lösningsmedel och ev. bekämpningsmedel. URK! Jag tror jag står fast vid mitt ekologiska smör, rapsolja och olivolja ett tag till
fredag 18 mars 2011
Nu blev det "vanliga" frallor!
Jag blev helt plötsligt lite trött på allt surdegsbak och gjorde helt enkelt goda vanliga frallor. Mycket goda vanliga frallor, med ost på, det sitter väldigt fint på morgonkvisten. Eftersom jag har gått en akkurs, som jag fick av min sambo i födelsedagspresent förrförrra året vet jag precis hur man skall runddriva frallan för att bygga upp en härlig luftig spänst i dem!
Egentligen kan man köra rakt på med vetemjöl special men andan föll på så jag bytte ut en del till kravodalt siktat dinkelmjöl från Saltå Kvarn för att ge det hela lite mer karaktär.
Det här receptet kör jag på och i följande orsning:
500 gr kallt vatten
50 gr jäst (rör ut i vattnet)
10 gr sirap
20 gr rapsolja
700 gr Vetemjöl special
140 gr Dinkelmjöl
Smula i 10gr flingsalt
Låt jäsa i ca 45 min
Driv ut till ca 18 frallor à 80gr st.
Kör in bakplåtspappret med frallor på i ugnen på baksten ca 225
Grädda i ca 10 min.
Det hjälper om man drar ut bakstenen till hälften och använder en plåt för att typ skjutsa in pappret med frallorna på stenen. Lite tricky men se till att hålla dig inom pappret så får allt plats. Smaklig frall!
tisdag 15 mars 2011
Gudagod lunch för en hygglig peng
Idag åt jag lunch med min sambo på Skafferiet vid Kungstorget. De har helt enkelt fantastiska luncher, varje gång. Tillsammans med lite bröd doppad i olivolja med nyvriden salt från kvarn blir det extra gott.
Idag bjöds det på "Färsbiff överbakad med mozzarella och färsk tomat serveras med pesto färsk potatis samt persiljecreme". Grymt goda smaker upplagt på ett snyggt sätt för cirka hundralappen. Kan det bli bättre?
Spana in veckans lunch här.
fredag 11 mars 2011
Hemgjord pizza - a peace of cake
Att göra en egen pizza är inte alls svårt. Bara man har ett bra recept på pizzadeg och det har jag. Det här receptet har jag skrivit in i min receptbok och kommer förmodligen hänga med mig för evigt. Den här pizzan är med mozzarella, prociutto och färsk ruccola.
Ingredienser:
25 gr jäst
240 gr vatten
195 gr Durumvete
170 gr Vetemjöl special
5 gr salt
40 gr olivolja
2 st mozzarella
Tomatsås (enligt nedan)
1/2 påse ruccola
5-6 cocktailtomater
100-150 gr prociutto
Gör så här:
Släng in en baksten i mitten av ugnen och värm upp till 275°
1. Lös upp jästen i kallt vatten i en degbunke.
2. Häll i resten av ingredienserna utom salt
3. Kör i assistent ca 4 min
4. Häll i saltet o kör ytterligare 1 min
5. Lägg på en handduk och låt vila i ca 45-60min tills degen känns som en paff ballong.
6. Tryck ut den jästa degen på en plåt med bakplåtspapper med ringlad olivolja. Var noga med att göra små kanter runt om så såsen inte rinner över.
7. Fördela tomatsås över hela degen. Smula över mozzarella
8. Halvera tomater och sprid ut över pizzan.
9. Dra över bakplåtspappret på bakstenen och grädda i ca 8 minuter
10. Dra ut pizzan mha av bakpappret på plåten.
11. Lägg ut prociutto och sprid ut ruccolan över den nygräddae pizzan, låt vila i några minuter.
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk passerade tomater
1 msk hackad oregano
salt/nymald svartpeppar
lite socker
Färs vitlök i oljan utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré och rör om i 1 min.
Tillsätt tomater och oregano. Strö över lite socker.
Låt puttra på svag värme utan lock 15-20 min tills såsen tjocknat.
Buon apetit!
P.s Det fungerar att göra pizzan utan baksten men stenen gör pizzan frasigare och mer crisp eftersom den ger mycket mer värme underifrån än en plåt.
lördag 5 mars 2011
Vesper Martini - "Shaken not shtird"
Så här på lördag kvällen blev det dags att slänga ihop en cocktail. Med alla bondfilmer som går på tv nu så blev jag lite inspirerad att göra hans "Vesper" själv. För det krävs en specialbeställning på systembolaget från deras beställningssortiment av tillbehöret Lillet eller Kina Lillet som den hette innan ägarna bytte namn på produkten. Originalreceptet är:
Vesper
6 delar Gordon's Gin (måste vara Gordon's enligt Ian Flemming)
2 delar Smirnoff Vodka
1 del Lillet
Skaka allt med is i en shaker och sila ner i fryst cocktail glas. Gnid citron på kanten och vrid ett citron skal över och släpp ner det i.
Sip on!
Ekologiskt bacon, är det godare?
I och med att jag köper nästan allt ekologiskt som går, eftersom det är det närmaste "rädda jorden" man kan komma som vanlig dödlig människa (kommer mer om detta i ett annat inlägg) så kom turen även till vanlig bacon. Här har man väldigt liten koll om köttet kommer från en glad gris men med ett ekologiskt bacon känns hoppet större om en gris som har ätit bättre föda i alla fall. Däremot säger inte EU-ekologiskt märke hur bra grisen har haft det för detta regleras av KRAV-märket som innefattar bl.a. djurhållningen. Så EKOlogiskt piggham bacon från Scan med EU-ekologiska märket är tillverkat vad som enligt EU gäller för minikrav för ekologisk produktion. Men denna bacon smakar trots allt gott, vet inte om det beror på att skivorna känns lite tjockare här och kan det va så att Scan försöker tricka oss genom att öka på skärmaskinen en uns för att det skall kännas rejälare och lyxigare? Lithells lite rökta bacon brukar annars vara fin tycker jag. Texturen är dock lovande och det känns lite mer köttigt som sagt pga de tjockare skivorna. Dock när man vänder på paketet för att läsa vad som står på så upptäcker man förutom det vanliga konserveringsmedlet en Rökarom E250? Är det verkligen är så svårt att köra baconet genom en rök innan det paketeras? Det hela känns artificiellt och den tappar poäng igen. Så i slutändan kanske jag väljer den här i alla fall, bara för sakens skull och inte för smakens. FÖr det blir ingen extra knorr med Rökarom E250, bara konstigt.
tisdag 1 mars 2011
Kött på riktigt från Grönda gårdar
Det går att få tag på kött från kor som mår prima och bara äter gräs och örter till middag. Sen att det både ser bra ut och smakar löjligt bra är bara en bonus. Gröna gårdar har som payoff eller vision: "Kött från djur uppfödda på gräs och örter". Kan det vara så här enkelt tänker man? Det kan vara så enkelt.
Jag passade på att köpa en mässbox nu på Passion för mat-mässan i Göteborg i helgen. Allt ser så sjukt fräscht ut så man undrar verkligen hur det kan få den här rosaröda färgen i butiken. Nu vet jag i för sig att just det beror på att man blåser in syre i förpackningen vilket som bieffekt får nötfärsen att se helt rosa ut. Det är alltså inte normalt vilket många bör tro i det här landet och det är synd att det är så få matbutiker som inte tar ett grepp om den allmänna kunskapen om kött direkt i butiken.
Förutom Gröna gårdars vision om kor från utvalda gårdar som äter rätt saker och blir bra behandlade är metoden rätt enkel. De till tjugotalet uppfödare som är kopplade till gröna gårdar måste strikt följa Kravs regler och dessutom Gröna gårdars krav på att bara äta naturligt, alltså inget kraftfoder. Det som är lurigt här är att det finns Krav-märkt kraftfoder också vilket egentligen bara är en ulv i fårakläder. Det som gör att köttet smakar så bra beror nämligen till stor del på kosten.
Jag skulle rekommendera alla som äter kött att beställa en box från deras webbsida bara för att testa. Så mycket dyrare är det faktiskt inte med ett snittpris på 145 kr/kg, en 10 kg låda kostar 1 450 kr är det långt under kilopriset i handeln. 20 kg lådan är ännu billligare men där blir snarare största problemet att få plats med allt. Pratade en del med Johan Stegard(ansv. för nöttillförseln på Gröna gårdar) på mässan som var mycket kunnig och dessutom väldigt trevlig. Så trevlig så att han gav mig tom. kredit på lådan för de tog inte kort. Sånt gillar vi!
Gå in på www.gronagardar.se för mer information om uppfödning och filosofi.
Jag passade på att köpa en mässbox nu på Passion för mat-mässan i Göteborg i helgen. Allt ser så sjukt fräscht ut så man undrar verkligen hur det kan få den här rosaröda färgen i butiken. Nu vet jag i för sig att just det beror på att man blåser in syre i förpackningen vilket som bieffekt får nötfärsen att se helt rosa ut. Det är alltså inte normalt vilket många bör tro i det här landet och det är synd att det är så få matbutiker som inte tar ett grepp om den allmänna kunskapen om kött direkt i butiken.
Förutom Gröna gårdars vision om kor från utvalda gårdar som äter rätt saker och blir bra behandlade är metoden rätt enkel. De till tjugotalet uppfödare som är kopplade till gröna gårdar måste strikt följa Kravs regler och dessutom Gröna gårdars krav på att bara äta naturligt, alltså inget kraftfoder. Det som är lurigt här är att det finns Krav-märkt kraftfoder också vilket egentligen bara är en ulv i fårakläder. Det som gör att köttet smakar så bra beror nämligen till stor del på kosten.
När kon inte äter kraftfoder utan bara gräs, örter, maskrosor etc. så växer djuret långsammare och köttet blir mer marmorerat och smakar naturligtvis mycket bättre.
Jag skulle rekommendera alla som äter kött att beställa en box från deras webbsida bara för att testa. Så mycket dyrare är det faktiskt inte med ett snittpris på 145 kr/kg, en 10 kg låda kostar 1 450 kr är det långt under kilopriset i handeln. 20 kg lådan är ännu billligare men där blir snarare största problemet att få plats med allt. Pratade en del med Johan Stegard(ansv. för nöttillförseln på Gröna gårdar) på mässan som var mycket kunnig och dessutom väldigt trevlig. Så trevlig så att han gav mig tom. kredit på lådan för de tog inte kort. Sånt gillar vi!
Gå in på www.gronagardar.se för mer information om uppfödning och filosofi.
Ny förbättrad sökfunktion regerar Systemet
I förra veckan släpptes Systembolagets uppdaterade webbplats med ny smart sökfunktion som man vill ha den, (den som man även vill ha i butikerna bör tilläggas). Nu kan man gå direkt på land och sen distrikt för att sedan tratta ner i pris och vilken mat man ska äta. Mycket mer logiskt! Annars små förbättringar som man inte visste saknade förrän nu, som den mer smarta butiksfinnaren. Kartfunktionen är också snyggarae men jag vet inte om den har fått en bättre funktion mer än att det står vart man har musen. Saknas fortfarande en länk till vinerna som är kopplade till respektive region. Det borde finnas en visning för detta här. Det skulle vara bra om man även själv kunde söka efter vin mha "klockorna". Kanske kunde vara nåt för framtiden?
tisdag 22 februari 2011
Man tager vad man haver..
Tänk vad mycket man kan göra med så lite. Hittade ett halvt kilo nötfärs i frysen och rensade kylen på diverse rotfrukter. Det visade sig bli ganska mycket till slut. Lök, palsternacka, kålrot, rotselleri, champinjoner... Jag bestämde mig för att göra frikadeller i en svampsås med rotfruktsmos till. I sällskap med lite oxfond, sambal olek och hett paprikapulver till blev det finfina frikadeller.
Vintips:
Allt sköljdes ner med lite Cline, Zinfandel från Kalifornien (nr 22283) som passade perfekt till de heta frikadellerna och den gräddiga såsen.
Det här behöver man:
Frikadeller ca 9 st:
1/2 kg köttfärs
1 gul lök, finhackad
1 ägg
Ströbröd löst i några msk grädde
2 tsk Sambal Olek
1 tsk het paprikapulver
1 msk Oxfond
Litet knippe gräslök, hackad
salt och peppar
Rotfruktsmos
1 liten kålrot
1 stor palsternacka
1/2 stor rotselleri
1 schalottenlök
25 gr smör
En skvätt grädde
Svartpeppar och flingsalt
1 nypa muskot
Sås
3 stora champinjoner
2-3 dl Matlagningsgrädde
1 msk oxfond
1 tsk torkad timjan
Tillagning:
1. Hacka alla rotfrukter och koka mjuka i saltat vatten (1 msk salt till 4 l vatten)
2. Blanda alla ingredienser till frikadellerna, låt stå en stund.
3. Borsta champinjonerna och finskiva, stek i smör, salt och peppar
4. Stek frikadellerna i smör i en panna runt om på medelhög värme.
5. Sänk värmen något o tilsätt matlagningsgrädde och oxfond. Låt koka ihop och ös över frikadellerna lite då och då. Låt puttra i ca 10 minuter.
6. Under tiden. Häll bort vattnet från de mjuka rotfrukterna, mixa fint med mixerstav tillsammans med smör och lite grädde, smaka av med nymald svartpeppar samt flingsalt.
7. Häll över champinjonfräset över frikadellerna och låt puttra med i nån minut. Smula över timjan i pannan och rör om.
Lägg upp fint på tallrik och häll sås över frikadellerna. Dra några varv med svartpepparkvarnen och garnera med ett par gräslöksstrån.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)